Poezen ingespoten met corona om besmettelijkheid te testen

Om uit te vinden hoe besmettelijk poezen zijn voor mensen, gaan drie universiteiten poezen inspuiten met het nieuwe coronavirus. Ook worden katten onderzocht van baasjes die corona gehad hebben.

Het onderzoek wordt onder meer gedaan door de Wageningen University Research Utrecht en Erasmus Universiteit Rotterdam.

Poezen vatbaar voor corona

“Van katten is bekend dat ze vatbaar zijn voor corona’’, stelt viroloog Wim van der Poel tegenover het AD. “Het is de bedoeling dat we gaan kijken wat voor ziektebeeld het precies brengt bij katten, of de dieren ziek worden en hoe snel en of mensen ook door katten geïnfecteerd worden.”

Op die manier kan het het risico van de verspreiding van corona door huisdieren beter worden ingeschat, is het idee. Ook kan zo worden bekeken hoe corona-infecties bij katten kunnen worden voorkomen.

Niet knuffelen of laten likken

In ieder geval één Nederlandse hond en drie Nederlandse katten zijn besmet (geweest) met coronavirus. Dat maakte minister Schouten van Landbouw een week geleden bekend.

Het advies aan kattenliefhebbers is om altijd even de handen te wassen als je een kat hebt geaaid. Van der Poel zegt ook dat mensen met coronaverschijnselen hun kat beter even binnen kunnen houden, en niet te knuffelen of laten likken.

Lees ook: Ongekend hoge vraag naar huisdieren door corona-eenzaamheid

Volgens hoogleraar virologie Wim van den Poel moeten vooral baasjes die zelf corona hebben gehad alert zijn. De hoogleraar, gespecialiseerd in virusoverdracht tussen mens en dier, zegt tegen Hart van Nederland dat de kans klein is dat een hond of kat geïnfecteerd raakt als hun baasjes gezond zijn.

Van dier op mens

Er wordt gedacht dat dieren niet zo snel besmet raken met het coronavirus en dat dieren het eerder van mensen krijgen dan andersom. Maar het vermoeden bestaat dat een medewerker van een nertsenboerderij in Noord-Brabant het coronavirus heeft opgelopen van een nerts.

Landbouwminister Schouten heeft daarom opgedragen om meer dan 100 nertsenboerderijen te onderzoeken op corona. Ook katten worden dus onderzocht: vooralsnog wordt het coronavirus ingespoten bij vijf poezen. Dat kunnen er later nog wel meer kunnen worden.

Bij 150 katten die in een huishouden wonen waar iemand corona heeft gehad, wordt bekeken hoezeer het virus lijkt op dat van de mens.

Foto: dierenambulance.nl

Help de dierenambulance een handje helpen en steun de dierenambulance!

Ik doneer een bedrag van:

BedragNog geen reacties

Geef een reactie

U moet ingelogd zijn om te kunnen reageren