Oudejaar en Vuurwerk

Het lijkt erg overbodig, maar toch waarschuwen we nog maar weer eens voor de vervelende gevolgen van vuurwerk voor huisdieren.

Allereerst het kinderachtige gedrag van "stoere jongetjes" van 16-17 jaar, die het leuk vinden om uw hond of kat de stuipen op het lijf te jagen, door vuurwerk naar ze toe te gooien. Het beste advies is eigenlijk om die jongetjes binnen te houden, maar dat lukt blijkbaar niet. Daarnaast is een beetje opvoeding ook nooit weg en eind van het liedje is, dat u het beste maar uw huisdier zoveel mogelijk binnen moet houden, om ongelukken te voorkomen. Angst voor vuurwerk is weg te trainen, door een positieve prikkel te verbinden aan het geluid van vuurwerk. Dat kunt U zelf doen Als de angst oncontroleerbaar groot is, kunt U ook altijd nog tijdig pilletjes halen, om de patient de oudejaarsnacht redelijk door te helpen.

Vuurwerk

Elk jaar wordt er massaal vuurwerk afgestoken. Het ene is knalvuurwerk en de ander is siervuurwerk. En het is zeker prachtig om te zien, maar er zitten ook nadelen aan het vuurwerk. Vuurwerk mag pas op de jaarwisseling afgestoken worden, maar menig jongeren beginnen al ruime tijd ervoor. Dit is meestal geen siervuurwerk, maar echte harde knallers. Vele mensen hebben thuis diverse huisdieren, zoals honden, katten, of bepaalde knaagdieren. Deze dieren hebben allemaal goede oren en zijn gevoelig voor het vuurwerk. Doordat er buiten veel vuurwerk af gaat schrikken veel van deze dieren daardoor en dit is niet leuk voor de dieren. Ze worden er bangig door of raken in paniek. Maar niet alleen de huisdieren hebben er last van. Ook boerderijdieren en vrije dieren (vogels e.d.). Maar ook de huisdieren die buiten worden uitgelaten of katten die al buiten rondlopen komen dicht in de buurt van het vuurwerk. Ook lopen er elk jaar wel personen rond die vuurwerk onverantwoord weggooien en waarbij het vuurwerk bij dieren dicht in de buurt komt. Dit kan ook resulteren in verwondingen bij dieren.

Voor de vuurwerkafstekers:                                                   

Ga niet met vuurwerk naar dieren of mensen gooien - Steek vuurwerk alleen op de tijden af dat het mag - Kijk voordat je afsteekt of alles in de buurt veilig is en neem voldoende afstand - Steek alles af volgens de gebruiksaanwijzing van het vuurwerk - Als je weet dat je dicht in de buurt bent van dieren (bijvoorbeeld als je bij een weiland gaat afsteken en er lopen paarden) ga dan ergens anders staan, zodat de dieren niet schrikken. - Koop siervuurwerk die niet hard knalt.

Voor de huisdierenbezitters:

Let goed op de huisdieren - Laat de hond op oudejaarsnacht voor 22.30 aangelijnd uit. - Houd katten in huis en zorg dat kattenluik, ramen en deuren gesloten zijn - Controleer of het huisdier zijn naamkokertje nog omheeft of zorg dat het dier is gechipt. - Is het dier erg bang voor vuurwerk, haal dan wat kalmeringstabletten bij de dierenarts. - Zorg dat er tenminste één huisgenoot bij de dieren blijft. - Het dier niet teveel op zijn gemak stellen/gerust te stellen, maar zoveel mogelijk met rust laten. - Kat opsluiten in klein kamertje of kooitje en dit in een voor de kat bekende kamer zetten - Hond op zijn eigen plaats laten liggen en negeren - Bij vogels b.v. doek over de kooi hangen (in het donker slaapt een vogel) - Gordijnen gesloten houden - Lichten in de ruimte aanlaten (dan zijn de flitsen minder intensief) - Radio of TV hard aanlaten ( even opletten dat het niet een zender is met vuurwerk ! )

 

Nog geen reacties

Geef een reactie

U moet ingelogd zijn om te kunnen reageren