25 januari 2017|Wetenschap / onderzoek|2 min|

Dat honden slimme dieren zijn met een uniek geheugen, was al eerder bewezen in wetenschappelijke studies. Nu hebben onderzoekers bewezen dat ook katten veel intelligenter zijn dan vaak wordt gedacht.

In het wetenschappelijk tijdschrift ‘Behavioural Processes’ lieten psychologen van de Kyoto Universiteit in Japan zien dat katten, net zoals honden, een episodisch geheugen hebben. Dat wil zeggen dat ze heel goed specifieke gebeurtenissen kunnen onthouden, bijvoorbeeld een verjaardagsfeest of een ongeluk.

Net zoals mensen

Ook mensen hebben zo’n geheugen en zij gebruiken dat vaak achteraf om hun kijk op de gebeurtenissen opnieuw te evalueren. Katten doen dat volgens de onderzoekers ook op een gelijkaardige manier. Zij duiken in hun episodisch geheugen om opnieuw te kunnen herinneren hoe lekker hun favoriete eten die ochtend was of hoe gemeen die ene bezoeker tegen hen was.

Het gaat dus om een heel persoonlijk geheugen, dat voor iedereen -mens of kat- een andere visie geeft over een gebeurtenis. Wanneer jij terugdenkt aan het verjaardagsfeest, kan het zijn dat er heel wat emoties van blijdschap bijkomen, terwijl een kat met exact dezelfde herinnering vooral de angst van het lawaai kan onthouden.

Getriggerd door hun favoriete snack

Psycholoog Saho Takagi en zijn team onderzochten daarvoor 49 huisdieren en ze merkten op dat katten die herinneringen bovenhalen wanneer ze naar hun favoriete snack zochten. De poezen konden perfect onthouden op welke plaats er al eerder eten lag. Ook bij het zien van hun eten, herinnerden ze zich hoe blij ze daar eerder al van werden.

“Het totaalplaatje van het onderzoek doet dus uitschijnen dat ook katten met hun episodisch geheugen soms terugkijken in hun eigen geheugen om eerdere plaatsen en gevoelens opnieuw te bekijken. Dat zou kunnen betekenen dat ze veel bewuster omgaan met herinneringen dan we eerst dachten”, legt professor Takagi uit. Nu gaan ze verder onderzoeken of katten ook voor een langere periode dingen onthouden, want de tests nu gingen enkel over het kortetermijngeheugen.

Intelligenter dan gedacht

Dat is niet alles. Katten deden het ook heel goed op verschillende intelligentietesten, waaronder die onderzoeken waarop ze hen menselijke gebaren, menselijke gezichtsuitdrukkingen en menselijke emoties lieten zien.

“Hoe meer we dat blijven onderzoeken, hoe meer we dat aan de baasjes laten weten, hoe beter mensen en katten elkaar gaan begrijpen, hoe sterker hun relatie kan worden”, voegt professor Laurie Santos van de universiteit van Yale daar nog aan toe.

Dierenambulance nodig?

Neem dan snel contact op!

Het is gemakkelijk om contact op te nemen met een dierenambulance in jouw regio via het landelijke nummer 0900-0245. Toets simpelweg jouw postcode in nadat je hebt gebeld en je wordt doorverbonden met de dichtstbijzijnde dierenambulance.