18 januari 2024|Informatief|3 min|

Het gaat slecht met de egel in Nederland. De afgelopen decennia is 80 procent van de egelpopulatie uitgestorven. Om het beschermde zoogdier te helpen heeft Egelbescherming Nederland de HedgyHome 1.0, een speciaal egelslaaphuis, ontwikkeld. Naast slapen kunnen egels hierin veilig overwinteren en hun jongen grootbrengen.

 

De belangrijkste oorzaak van de sterfte onder egels, is het verdwijnen van zijn leefgebied en daarmee hun voedselaanbod. Waar mensen wonen is voedsel en daarom trekken de egels steeds vaker de bewoonde wijken in. Door de ontgroening en verstening van de tuinen zijn daar echter onvoldoende natuurlijke nestmogelijkheden te vinden.
Gelukkig vinden de meeste mensen het erg leuk om een egel in de tuin te ontdekken en willen ze het diertje graag helpen. De egel is in de afgelopen jaren een populair dier geworden.

“De populariteit van de egel heeft geleid tot een enorme hoeveelheid commerciële egelhuizen”, legt Jenny Kleve, directeur van Egelbescherming Nederland uit. “Te kleine egelhuizen op de markt gemaakt van ongeschikte materialen, zijn mede verantwoordelijk voor de aantasting van de gezondheid van de egel in de afgelopen jaren.”
Een goed slaaphuis is een eerste vereiste om het dier te helpen. Naast een slaapplaats is dat een plek waar egels hun winterslaap houden en hun jongen in grootbrengen. Hiervoor moet een egelhuis groot en ruim genoeg zijn: egels kunnen tot tien jongen krijgen die in zes weken uitgroeien tot egels van rond de 200 gram. Voor een winterslaap van 4-5 maanden is een optimale lucht-en vochtcirculatie een vereiste om de egel gezond te laten overwinteren.

Egelbescherming Nederland heeft de afgelopen drie jaar uitgebreid onderzoek gedaan naar egelhuizen. Voor het onderzoek is een teststraat ontwikkeld waar de beschikbare modellen en het eigen prototype getest werden. De HedgyHome 1.0, dat hiervan het resultaat is, voldoet aan alle voorwaarden die nodig zijn om de egel in Nederland een toekomst te blijven geven. Bijna alle aangeboden egelhuizen bleken te klein qua afmetingen ten behoeve van egelmoeders met jongen. Door het werken met goedkope en onbehandelde materiaalsoorten, raakten de egelhuizen al snel doorweekt in de natte maanden. Dit tast de gezondheid van de egels in ernstige mate aan. Een goede vocht- en luchtcirculatie ontbrak in bijna alle huizen, vooral omdat deze ook te laag waren waardoor er geen trek op gang gebracht kon worden.
“Chronische long- en huidproblematiek komt steeds vaker voor bij de egel”, zegt Kleve. “Van een vochtige omgeving is bekend dat dit de longen aantast en schimmels vormt. Dit tast de algehele conditie van de egel aan waardoor het nog slechter met de egelpopulatie gaat”.

Hiervoor heeft de Egelbescherming Nederland de HedgyHome 1.0 ontworpen en heeft Jenny Kleve het boek Egelhuizen in gebruik geschreven. In het boek worden de voorwaarden waar een goed egelhuis aan moet voldoen uitgelegd. Kleve zet daarbij de gezondheid van het dier voorop. Zo krijgen de plaatsing, de inrichting en het onderhoud van een egelhuis aandacht. Een bouwhandleiding met foto’s en stappenplan helpt mensen bij het zelf (laten) maken van een goed egelhuis.
Egelhuizen in gebruik is te bestellen via Egelbescherming Nederland, Vivara en verkrijgbaar in elke boekhandel in Nederland.


Contactgegevens:
Van: Stichting Egelbescherming Nederland
Website: https://www.egelbescherming.nl/

Contactpersoon: Jenny Kleve
Telefoon: 06-18819576
Email: info@egelbescherming.nl

Dierenambulance nodig?

Neem dan snel contact op!

Het is gemakkelijk om contact op te nemen met een dierenambulance in jouw regio via het landelijke nummer 0900-0245. Toets simpelweg jouw postcode in nadat je hebt gebeld en je wordt doorverbonden met de dichtstbijzijnde dierenambulance.