17 augustus 2019|Informatief|3 min|

Dierenpaspoort

Voor het invoeren van een huisdier moet je kunnen aantonen dat het dier tegen rabiës (hondsdolheid) is ingeënt. Raadpleeg hierover de dierenarts, die hiervoor een zogenaamd dierenpaspoort moet afgeven. Ter voorkoming van besmettelijke ziekten verbieden veel landen de invoer van levende dieren.

 Even langs de dierenarts
Het is altijd verstandig om ruim van te voren even een bezoek te brengen langs de dierenarts. In bijna alle landen is een Rabiës enting verplicht en deze moet minimaal 1 maand oud zijn alvorens deze geldig is in het buitenland en dient jaarlijks herhaald te worden. De rabies- en kennelhoest vaccinatie kan prima gecombineerd worden met een ‘cocktail-prik’. Ook een gezondheidsverklaring is in de meeste landen verplicht.

 Met de auto op vakantie

Neem je je hond mee op vakantie met de auto en ben je meer dan een halve dag onderweg, dan kan het best wel heet worden in de auto en ook bewegingsvrijheid is natuurlijk beperkt. Net als voor een mens geldt: twee uur rijden, half uur rust. Dit is de optimale manier van reizen, ook voor honden. Goed letten op oververhitting, dus af en toe een raampje open.

Bescherm uw hond tegen de hitte !


Betrek in jouw overwegingen om je hond mee te nemen ook het klimaat dat je op de vakantiebestemming kunt verwachten. De ene hond kan nu eenmaal beter tegen de hitte dan de andere. Neem je hem mee naar e en warm land blijf er dan voortdurend op alert dat hij niet door de hitte wordt bevangen . Laat hem bijvoorbeeld niet op het heetst van de dag rennen en draven. Zorg altijd dat jouw hond zich terug kan trekken in de schaduw als jij ligt te zonnen. En geef je hond in ieder geval voldoende drinkwater.


En eigenlijk moet het overbodig zijn om dit nog te schrijven: 

LAAT DE HOND NIET ALLEEN IN DE AUTO IN DE VOLLE ZON !!!!!! 

 Die prachtige airco van jouw auto werkt niet als de motor uit staat en helaas gebeurt het ieder jaar weer opnieuw dat er honden overlijden omdat de hond in de auto achter blijft terwijl het gezin een uitje heeft. Ja, je had de auto in de schaduw geparkeerd , maar de zon…ja die draait…

 Toch bevangen door de hitte ?
1) Haal uw hond uit zijn hete omgeving.
2) Verlaag onmiddellijk de lichaamstemperatuur door de huid nat te maken met koud water: met een tuinslang of met een handdouche. Ook kan het afgesponst worden of kan er uit een fles of kruik water op de hond gesprenkeld worden. Een andere manier is om het dier in een koud water gevuld bad te zetten of zelfs om het bijvoorbeeld een vijver in te dragen . Doe dit gedurende 5 – 10 minuten : dikwijls treedt dan een duidelijke verbetering van de ademhaling op en begint het weer belang in zijn omgeving te stellen.
Overdrijf dit verlagen van de temperatuur niet , want het mechanisme in de hersenen , dat zorgt voor het regelen van de temperatuur is ernstig verstoord en de lichaamstemperatuur zal doorgaan met verlagen , nog lange tijd nadat met gebruik van het koude water is gestopt. Daardoor kan het gevaar ontstaan , dat de lichaamstemperatuur van het dier te laag wordt.
3) Droog het dier af en breng het naar een koele plaats en zorg voor voldoende drinkwater.
4) Ga toch nog even langs de dierenarts, ook al ziet het er naar uit dat het dier geheel hersteld is.

Help de dierenambulance een handje helpen en steun de dierenambulance!

Ik doneer een bedrag van:

Bedrag





 

Dierenambulance nodig?

Neem dan snel contact op!

Het is gemakkelijk om contact op te nemen met een dierenambulance in jouw regio via het landelijke nummer 0900-0245. Toets simpelweg jouw postcode in nadat je hebt gebeld en je wordt doorverbonden met de dichtstbijzijnde dierenambulance.