Hoge boetes, celstraf en werkstraf gevorderd voor broodfokkers

Hoge boetes, celstraf en werkstraf gevorderd voor broodfokkers wegens verkoop ‘Oostblok puppy’s’: “ Veel van de hondjes stierven kort na aankoop”

Bron: Belga,

Het openbaar ministerie heeft vrijdag boetes, celstraf en een werkstraf gevorderd voor de zaakvoerders van hondenspeciaalzaak Puppy House uit het Antwerpse Boechout.. Ze zouden honderden te jonge en soms zelfs zieke puppy’s uit Oost-Europa verkocht hebben aan onwetende kopers. Veel van de dieren werden kort na aankoop ziek of stierven zelfs.

Dierenrechtenorganisatie GAIA diende in 2014 een klacht in tegen de speciaalzaak (die vroeger Dierenplezier heette) wegens de verkoop van de zogeheten ‘Oostblokpuppy’s’. Een vijftigtal hondeneigenaars sloot zich daarbij aan. Hun puppy’s waren kort na aankoop ziek geworden en zelfs gestorven. Volgens GAIA werden de hondjes te snel bij hun moeder weggehaald en waren ze veel te zwak om vervoerd te worden.

Puppy House en zijn zaakvoerders worden vervolgd voor onder meer oplichting en inbreuken op de dierenwelzijnswet. Zo zouden meerdere honden niet geregistreerd zijn, werden de quarantaineregels niet nageleefd en zouden sommige dieren ook geen vaccinatie tegen hondsdolheid hebben gekregen.

“Naam veranderd, niet hun praktijken”

“De beklaagden zijn dieren verwaarlozers die enkel geld willen verdienen op de kap van honden”, zegt GAIA-voorzitter Michel Van den bosch in Het Laatste Nieuws. Al de dieren zouden gekweekt worden in een verzamelcentrum in Tsjechië en dus niet bij een erkende fokker. “Ze hebben hun naam veranderd, maar niet hun praktijken. Nog steeds ontvangen we klachten.”

Celstraf en fikse boete geëist

Het openbaar ministerie vorderde voor Mathieu C. een jaar cel en voor zijn echtgenote Louisa T. een werkstraf van 200 uur. Voor beiden werd ook 12.000 euro boete geëist en een verbod op het houden van dieren gedurende drie jaar. Voor Puppy House werd een boete van 18.000 euro gevorderd. De procureur vroeg ook de verbeurdverklaring van 286.500 euro, zijnde de verkoopopbrengst van de te jonge puppy’s.

Tussen januari en juni 2014 werden 382 te jonge puppy’s ingevoerd. Puppy House kocht een hondje voor 50 à 200 euro en verkocht het dan verder voor 500 à 1.000 euro. Aan een gemiddelde prijs van 750 euro brachten de 382 hondjes dus 286.500 euro op, een bedrag dat de procureur verbeurd verklaard wil zien.

“Platte commercanten”

“Klanten werden misleid over de herkomst en de leeftijd van de dieren en wisten niet wat ze kochten. Zo veel mogelijk geld verdienen was het enige dat voor de beklaagden van tel was. Deze mensen zijn geen hondenliefhebbers, maar platte commercanten”, zei procureur Marc Van Cauteren.

 

Nog geen reacties

Geef een reactie

U moet ingelogd zijn om te kunnen reageren