Honderden vogels zullen sterven door gelekte olie….

Naar schatting duizend vogels, vooral zwanen, zijn besmeurd geraakt door stookolie die zaterdag lekte uit een tanker in de Derde Petroleumhaven. Vrijwilligers van de Dierenambulance doen wat ze kunnen, maar veel vogels zullen het niet overleven.

Op en langs de Nieuwe Waterweg zie je ze overal, met olie besmeurde zwanen die uit alle macht proberen hun vleugels schoon te krijgen. En juist dat poetsen wordt de meeste dieren fataal. Daarom proberen de vrijwilligers van de Dierenambulance zoveel mogelijk watervogels te vangen, om ze op een andere locatie te wassen.

Noodhospitaal

De besmeurde vogels werden aanvankelijk opgevangen bij de Stichting Vogelklas Karel Schot, maar die kon de drukte niet meer aan. Daarop besloot Rijkswaterstaat tot de oprichting van een noodhospitaal. Deze noodopvang wordt maandagochtend opgezet op de parkeerplaats van de Maeslantkering bij Hoek van Holland. Vogels kunnen daar worden opgevangen en gestabiliseerd, revalideren en aansterken.

De Derde Petroleumhaven, de Wiltonhaven en de jachthavens van Vlaardingen en Schiedam werden gesloten. Het opruimen van de olie gaat naar verwachting nog dagen tot misschien zelfs weken duren. “Het opruimen is lastig en tijdrovend en door het grote verspreidingsgebied een grote klus voor hulpdiensten en het reinigingsbedrijf”, zei een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Ondanks dat er een oliescherm werd opgezet in de Derde Petroleumhaven, is olie terecht gekomen in de Nieuwe Maas en de Nieuwe Waterweg, die in elkaar overgaan. “Het is niet één dikke laag olie, maar op sommige plekken concentreert de olie zich en op andere stukken ligt er alleen een dun flinterlaagje olie”, aldus de woordvoerder.

Help de dierenambulance een handje helpen en steun de dierenambulance!

Ik doneer een bedrag van:

Bedrag €* 

Nog geen reacties

Geef een reactie

U moet ingelogd zijn om te kunnen reageren