25 november 2016|In actie!, Informatief, Wetenschap / onderzoek|1 min|

Honden leven vooral in het ‘nu’ en zijn zich maar half bewust van het verleden. Tenminste, dat werd vaak gedacht. Hongaarse onderzoekers hebben nu sterke aanwijzingen gevonden dat honden zich wel degelijk alledaagse ditjes en datjes kunnen herinneren.

Honden zouden net als mensen een ‘episodisch’ geheugen hebben voor dagelijkse dingen, zo verklaren de onderzoekers in het vakblad Current Biology.

Trainen
Maar hoe kun je nu onderzoeken wat zich in het brein van een hond afspeelt? Fugazza en haar team trainden 17 honden in een spelletje: ze moesten een handeling nabootsen bij het horen van het commando ‘doe!’. Daarna leerden de honden iets anders: ze moesten gaan liggen nadat de trainer een handeling had uitgevoerd.

Herinneren
Toen de honden dat spelletje onder de knie hadden en telkens gingen liggen nadat de trainer een handeling had uitgevoerd, kregen ze alsnog onverwacht het commando ‘doe!’ te horen. De dieren gingen vervolgens de handeling van de trainer nadoen. Blijkbaar hadden ze, ook zonder daar speciaal op te letten, onthouden wat de trainer deed. Zelfs na een uur bleken de honden vaak nog in staat te zijn om te doen wat de trainer een uur eerder had laten zien.

Opletten
Volgens Fugazza bewijst de studie dat honden zich wel degelijk complexe gebeurtenissen kunnen herinneren. De hond moet namelijk een ‘mentale representatie van de actie’ vormen die een tijdje in zijn kop blijft hangen. Oftewel: honden letten wél op en herinneren zich alles.

 

Dierenambulance nodig?

Neem dan snel contact op!

Het is gemakkelijk om contact op te nemen met een dierenambulance in jouw regio via het landelijke nummer 0900-0245. Toets simpelweg jouw postcode in nadat je hebt gebeld en je wordt doorverbonden met de dichtstbijzijnde dierenambulance.