7 september 2023|In actie!|2 min|

DEN HAAG – Het fokken van honden met een extreem korte snuit in combinatie met een hond met een langere snuit is per direct verboden. Haagse bronnen melden dat minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) die donderdag de fokregels flink aanscherpt

Shih tzu’s zouden volgens onderzoekers last hebben van ademhalingsproblemen.

Eerder werden regels voor het fokken van honden met platte neusjes al aangepast. Wel gold er een uitzondering voor het fokken met extreem kortsnuitige honden in combinatie met een hond met een langere snuit. Maar die uitzondering vervalt „om te voorkomen dat er nog honden worden gefokt met kenmerken die onnodig lijden veroorzaken”, zo melden ingewijden.

In het verleden is al aangetoond dat honden met een extreem korte snuit zoals mopshonden veel meer kans op ademhalingsproblemen hebben. Zo zijn er tal van voorbeelden bekend van hondensoorten (zoals mopshonden, bulldogs, maltezers, boxers, shih tzu’s) die volgens onderzoekers last hebben van ademhalingsproblemen. Daarom mag er vanaf donderdag alleen met kortsnuitige honden gefokt worden wanneer ze voldoen aan strenge criteria die zijn opgesteld door deskundigen.

Ademgeluid

Zo moeten viervoeters onder meer een normaal ademgeluid vertonen in rust en een goede verhouding tussen de schedel en neus hebben.

Volwassen honden die niet voldoen aan de nieuwe fokcriteria mogen niet meer worden ingezet voor het bewust kruisen van honden om een ras te verbeteren. Daarnaast mag er per direct niet meer gefokt worden met volwassen honden die een operatie hebben gehad om hun welzijn te verbeteren. Dit verbod gaat gelden om te voorkomen dat hun ongezonde genetische kenmerken worden doorgegeven. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een operatie waarbij de neusgaten groter gemaakt zijn en het zachte gehemelte is ingekort, zodat de hondjes beter adem kunnen halen.

Fokkers die zich niet aan de strenge regels houden riskeren naast hoge boetes (1500 euro bij een overtreding) ook een ’last onder dwangsom’ waarmee de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit fokkers kan dwingen om te stoppen. Mensen die hondjes aanschaffen wordt vanaf vandaag ook aangeraden om bij de aankoop te vragen naar een speciale dierenartsverklaring die elke fokker moet kunnen overhandigen.

Contact Dierenambulances en Dierenhulpdiensten

Help de dierenambulance een handje helpen en steun de dierenambulance!

Ik doneer een bedrag van:

Bedrag





Dierenambulance nodig?

Neem dan snel contact op!

Het is gemakkelijk om contact op te nemen met een dierenambulance in jouw regio via het landelijke nummer 0900-0245. Toets simpelweg jouw postcode in nadat je hebt gebeld en je wordt doorverbonden met de dichtstbijzijnde dierenambulance.