16 oktober 2016|Informatief|3 min|

Dierenpolitie, wat doen die nou eigenlijk?

De politie komt aan de deur bij een vrouw nadat buurbewoners klagen over stankoverlast. De vrouw, die in de war lijkt te zijn, heeft wel erg veel huisdieren. De beestjes zien er onverzorgd uit en doen hun behoefte binnen. De agenten, die de zorgwekkende situatie aantreffen, schakelen hun collega’s van de dierenpolitie in.

Dit is een van de voorbeelden van situaties waarbij de experts dierenwelzijn van de politie ingeschakeld worden. Brigadier Anouk Duijnker vertelt: “Als de politie op een melding afgaat en dieren onder erbarmelijke omstandigheden aantreft dan worden wij direct benaderd. We onderzoeken vervolgens of het inderdaad om dierenmishandeling of verwaarlozing gaat en gaan na of de eigenaar in het verleden eerder met politie en justitie in aanraking is geweest. Als dat nodig is nemen we de dieren in beslag en zorgen wij dat deze opgevangen worden.
In de bovenstaande casus gaat het ook om het welzijn van de vrouw. Wij werken in dit soort zaken samen met bemoeizorg zodat ook zij de juiste hulp krijgt.

Dierenleed als indicator

Anouk: “Dierenmishandeling staat nooit op zichzelf. De verdachten die we voor dit soort zaken aanhouden, hebben altijd meer op hun kerfstok. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat er een relatie bestaat tussen dierenleed en huiselijk geweld en/of zedenmisdrijven. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de pleger van het huiselijk geweld ook zijn dieren mishandeld of juist als wapen inzet. Ook het inzetten van een dier als chantagemiddel komt voor. Een andere vorm is dat het slachtoffer, kinderen of volwassen, van huiselijk geweld, dieren kan gaan mishandelen om zich af te reageren. |
Dierenmishandeling kan ook een indicator zijn om een gedragsstoornis bij kinderen aan het licht te brengen. Zo hield de politie een jongen aan die op zijn negende een auto stal en zijn wijk terroriseerde. Hij zorgde dat kinderen uit de buurt onder druk streken voor hem uithaalden. Hij liet zijn “vrienden” een goudvis kopen bij de dierenwinkel, die hij vervolgens zelf doodstampte om te zien wat er zou gebeuren. ,,In de gevallen waarbij jeugd betrokken is maken wij ook altijd een jeugdzorgmelding op. Strafbaar gedrag door jeugdigen tegen dieren is immers altijd een onderzoek waard.’’

Verschillende instanties

In de aanpak van dierenmishandeling en verwaarlozing opereert de politie niet alleen. De verschillende hulpverleningsinstanties werken veel samen. “Er zijn landelijk veel initiatieven om deze onderwerpen meer onder de aandacht te krijgen. Een van de partijen die een rol speelt in het maken van koppelingen tussen organisaties is de landelijke Taskforce Huiselijk geweld en dierenmishandeling. Alles begint bij bewustwording, samen zien we meer” zegt Anouk.

Melding maken

Heeft u het vermoeden dat er in uw directe omgeving sprake is van dierenmishandeling of -verwaarlozing? Meld dit dan via het telefoonnummer 144 voor dieren in nood of bijvoorbeeld via Meld Misdaad Anoniem (tel. 0800 – 7000) En als u een Dierenambulance nodig heeft belt u (0900 – 0245 Landelijk nummer voor Dierenambulances. Afhankelijk van de melding kunnen wij besluiten andere instanties in te schakelen zoals de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), of de Dierenambulance zodat zorg op maat geleverd kan worden!

Dierenambulance nodig?

Neem dan snel contact op!

Het is gemakkelijk om contact op te nemen met een dierenambulance in jouw regio via het landelijke nummer 0900-0245. Toets simpelweg jouw postcode in nadat je hebt gebeld en je wordt doorverbonden met de dichtstbijzijnde dierenambulance.