Dier&Recht bindt strijd aan tegen de handel in illegaal gefokte honden op Marktplaats….

Op Marktplaats worden veel honden verkocht die niet voldoen aan de wettelijke richtlijnen voor het fokken van gezonde honden. Dier&Recht wil een einde maken aan de handel in illegaal gefokte honden. De dierenbeschermingsorganisatie vraagt bezoekers van de populaire verkoopsite om advertenties voor deze honden te melden bij Marktplaats.

Fokverbod voor honden met te korte snuit en te kleine schedel

Het is in Nederland wettelijk verboden om dieren te fokken met uiterlijke kenmerken die schadelijk zijn voor het dier. Dit geldt bijvoorbeeld voor honden met een veel te korte snuit, die daardoor moeite hebben met ademen. Of minihondjes die chronisch hoofdpijn hebben omdat hun hersenen te groot zijn voor hun te kleine schedel. Volgens de regels van Marktplaats mogen deze honden niet worden aangeboden op het platform.

Melden van foute advertenties

In de praktijk blijkt echter dat veel fokkers zich niets aantrekken van de wet, ze bieden hun illegaal gefokte honden nog steeds aan op Marktplaats. Het platform heeft een meldpunt voor advertenties die in strijd zijn met de regels. Dier&Recht roept bezoekers daarom op om advertenties voor deze ongezonde honden direct te melden bij Marktplaats zodat deze kunnen worden verwijderd.

Dieren- en mensenleed

Kelly Kessen, dierenarts van Dier&Recht: “Er is lang gestreden voor de wetten die het welzijn van honden beschermen. Het is buitengewoon teleurstellend dat fokkers die wetten nog steeds straffeloos overtreden en hun doorgefokte dieren verkopen via Marktplaats. Dit veroorzaakt niet alleen enorm veel leed bij dieren maar ook veel verdriet bij gedupeerde kopers.”

Koopgedrag, fokkerijpraktijken en advertentiebeleid moeten veranderen

Dier&Recht ontvangt met grote regelmaat verzoeken voor rechtsbijstand van gedupeerde hondenkopers. De organisatie pleit voor een harde aanpak van illegale fokpraktijken en een strikte naleving van het eigen advertentiebeleid door Marktplaats. Daarnaast zet Dier&Recht zich in om consumenten bewust te maken van de risico’s zodat ze hun koopgedrag aanpassen.

Welke advertenties melden?

  • Advertenties voor honden met een te korte snuit. Dit zijn onder andere vrijwel alle mopshonden, Franse buldogs en Engelse buldogs.
  • Advertenties voor hele kleine hondjes. Het gaat om de rassen chihuahua, dwergkees en pomeriaan, en hondenrassen waarbij ‘teacup’ of ‘mini’ voor de naam staat.

Meer informatie: https://www.dierenrecht.nl/illegale-hondenadvertenties

Help de dierenambulance een handje helpen en steun de dierenambulance!

Ik doneer een bedrag van:

Bedrag 

Nog geen reacties

Geef een reactie

U moet ingelogd zijn om te kunnen reageren