4 december 2016|Wetenschap / onderzoek|2 min|

Hond onthoudt wat zijn baasje deed

Onverwachte overhoring! Snel, schrijf op wat je vanochtend hebt gedaan. Makkie toch? Even goed nadenken, en je weet het weer. Alles wat je meemaakt, onthoud je een tijdje. Dat gaat vanzelf. Na een tijdje vervagen die herinneringen. Alleen de meest bijzondere gebeurtenissen bewaart je brein voor later. Zoals je verjaardag, of die keer dat je van je fiets bent gevallen.

Heb jij je wel eens afgevraagd wat dieren wel en niet onthouden? Zou de hond nog weten dat zij net door de blaadjes heeft gerend? En herinnert de kat zich nog dat hij gisteren een koolmeesje heeft gevangen? Of zijn ze alles meteen vergeten nadat het is gebeurd?

Wat jammer dat dieren niet praten, anders konden we het ze vragen.

Gelukkig zijn er biologen. Met een slim proefje hebben Italiaanse en Hongaarse biologen het geheugen van honden onderzocht.

Voor hun proef gebruikten de biologen slimme honden die kunnen na-apen. Als het baasje van deze honden Doe het! zegt, moesten de honden precies doen wat het baasje net heeft gedaan. Dus als het baasje op de grond ligt, moet de hond dat ook doen.

Honden die Doe het! begrijpen, kunnen hun baasje op allerlei manieren nadoen. Zwaait het baasje? De hond zwaait terug. Springt het baasje op de bank? Hup, dan springt de hond er achterna. De baas ruimt een speeltje op? Dan doet de hond het ook.

Knap. Maar nu komt het: in het proefje deed het baasje iets vreemds, zoals op een paraplu tikken. De hond zag het gebeuren. Maar pas een minuut of een uur later kreeg de hond het commando: Doe het!

En ja hoor. Zelfs na een uur stonden sommige honden op, liepen naar de paraplu, en gaven hem een tik met hun poot. Ze herinnerden zich iets vreemds wat hun baasje had gedaan!

Maar wacht eens even. Dat betekent dat je hond nog weet dat je vanochtend een koekje uit de trommel hebt gepikt… Misschien is het maar goed dat honden niet kunnen praten.

Dierenambulance-hond-onthou-wat-baasje-doe.

Dierenambulance nodig?

Neem dan snel contact op!

Het is gemakkelijk om contact op te nemen met een dierenambulance in jouw regio via het landelijke nummer 0900-0245. Toets simpelweg jouw postcode in nadat je hebt gebeld en je wordt doorverbonden met de dichtstbijzijnde dierenambulance.