10 december 2024|In het Nieuws, Informatief|4 min|

**Wintertips voor Dieren**

 

Voor de wintermaanden hebben we enkele belangrijke tips voor de verzorging van dieren. We kunnen verwachten dat de maanden december, januari, februari en maart kouder zijn dan de rest van het jaar, maar wat de winter precies zal brengen, is vaak onvoorspelbaar.

 

We houden zelf rekening met de winter door warme kleding aan te trekken en de verwarming op te stoken. Ook onze huisdieren maken deel uit van deze voorbereidingen. Ze profiteren van de warmte binnenshuis en worden doorgaans niet zomaar aan de ijzige kou blootgesteld. Daarom is het belangrijk om in de winter goed voor je huisdier te zorgen, net zoals je voor jezelf zorgt. Geef honden, katten, knaagdieren, vogels, vissen en andere huisdieren de warmte die ze nodig hebben. Let er ook op dat ze niet te warm worden en zorg voor voldoende drinkwater. Voor vissen is dit vanzelfsprekend, maar met een hoge verwarming kan het water sneller verdampen.

 

Voor honden die buiten leven, is extra voeding aanbevolen en moeten zij beschikken over een stevig slaaphok dat hen beschermt tegen wind en regen. Ook is voldoende ruimte om te bewegen belangrijk voor de bloedsomloop; een goede bloedsomloop helpt hen warm te blijven. Wees voorzichtig als je met je huisdieren naar buiten gaat; als het glad is, kunnen ze uitglijden en zich verwonden. Vergeet ook niet om voorzichtig te zijn met krachtige honden; zij hebben vaak meer grip op gladde ondergrond dan wij met onze twee benen.

 

Wat betreft landbouwdieren, deze dieren staan vaak nog op de weide zonder enige beschutting. Het is wenselijk dat zij zich kunnen beschermen tegen slechte weersomstandigheden. Als dierenambulanceorganisatie pleiten wij voor een verplichting tot beschutting. Onduidelijkheden in de wetgeving maken het soms moeilijk voor ons om op te treden. Daarom voeren we elk winter acties voor duidelijke wetgeving en verplichtingen omtrent beschutting. Bij extreme temperaturen is het essentieel dat deze dieren van de weide worden gehaald. Wij pleiten voor een vrijloop, wat betekent dat dieren de keuze moeten hebben om buiten te lopen of naar binnen te gaan wanneer ze dat willen. Het is ook cruciaal dat zij genoeg voeding en water krijgen. Dieren die goed gevoed zijn, kunnen tijdens de winter een extra vetlaag opbouwen, wat hen beter beschermt tegen de kou.

 

Dan zijn er ook de in het wild levende dieren, zoals vogels en vissen. Bij ernstige kou, vorst en sneeuw kunnen zij in de problemen komen. Als het enkele weken achtereen vriest of sneeuwt, kunnen vogels moeite hebben met het vinden van voedsel en vissen kunnen door de vorst en sneeuw op het ijs geen lucht en voedsel krijgen. In de natuur zal de sterke selectie plaatsvinden en zullen vooral de zwakkere dieren het moeilijk krijgen. Voor vogels is het aan te raden om op bepaalde momenten schaaltjes met lauw water buiten te zetten. Er zijn ook samengestelde voedingspakketten beschikbaar die alles bevatten wat een vogel nodig heeft om de winter door te komen. De vogels in je tuin zullen je dankbaar zijn en je ’s ochtends verblijden met een prachtig ochtendconcert.

 

Onze dierenambulanceorganisatie heeft een duidelijk standpunt over de zorg voor dieren in de winter. Bij extreme omstandigheden, zoals langdurige vorst of sneeuw, moeten alle dieren extra worden bijgevoederd en voorzien van beschutting.

 

Nog wat tips.

 

  1. **Controleer regelmatig op verwondingen**: Vooral bij honden die in de sneeuw spelen, is het belangrijk om hun poten regelmatig te controleren op sneeuwbalvorming of verwondingen. Zorg ervoor dat je hun poten goed afdroogt na het wandelen.

 

  1. **Vermijd zout en chemicaliën**: Strooi geen zout of andere chemische producten op de wegen of paden waar je met je huisdieren loopt. Deze kunnen schadelijk zijn voor hun poten en, als ze het likken, ook voor hun gezondheid.

 

  1. **Houd een veilige omgeving**: Zorg ervoor dat je huisdieren binnen blijven als de temperatuur extreem laag is. Dit geldt vooral voor oudere of zieke dieren die extra kwetsbaar zijn voor de kou.

 

  1. **Bied extra stimulatie aan**: In de winter zijn huisdieren vaak minder actief. Zorg voor voldoende mentale en fysieke stimulatie door middel van spelletjes, puzzels of training om hen actief en gelukkig te houden.

 

  1. **Verlichting en zichtbaarheid**: Als je ’s avonds met je huisdier naar buiten gaat, zorg dan voor voldoende verlichting en overweeg een reflecterend harnas of een lichtje om ervoor te zorgen dat je huisdier goed zichtbaar is.

 

  1. **Specifieke behoeften per soort**: Houd rekening met de specifieke behoeften van verschillende diersoorten. Bijvoorbeeld, sommige vogels hebben extra bescherming nodig tegen de koude wind, terwijl bepaalde knaagdieren behoefte hebben aan een extra laagje bedding in hun hok.

 

  1. **Educatie en bewustwording**: Deel deze informatie over winterzorg voor dieren binnen je gemeenschap, bijvoorbeeld via sociale media of lokale evenementen. Dit kan helpen om meer mensen bewust te maken van de juiste zorg voor hun huisdieren en landbouwdieren.

 

  1. **Dierenwelzijn**: Blijf alert op het welzijn van zowel huisdieren als landbouwdieren in je omgeving. Als je ziet dat dieren in gevaar zijn of niet goed worden verzorgd, neem dan contact op met de dierenambulance via het landelijk nummer 0900-0245.

 

Dierenambulance Nodig 0900-0245

Dierenambulance Nodig 0900-0245

hond IN SNEEUW

Help de dierenambulance een handje helpen en steun de dierenambulance!

Ik doneer een bedrag van:

Bedrag





 

Dieren in de winter

Dierenambulance nodig?

Neem dan snel contact op!

Het is gemakkelijk om contact op te nemen met een dierenambulance in jouw regio via het landelijke nummer 0900-0245. Toets simpelweg jouw postcode in nadat je hebt gebeld en je wordt doorverbonden met de dichtstbijzijnde dierenambulance.