16 februari 2017|Overige|4 min|

Vechten om gewonde dieren

Dierenambulances: Er ontstaat wildgroei van dierenambulances, nu vrijwilligers de Dierenbescherming de rug toekeren.

Dit artikel is geplaatst op 16-02-2017 in het AD Rotterdams Dagblad: http://www.ad.nl/rotterdam/vechten-om-gewonde-dieren~ad05b062/

Illustratie is gemaakt door: Peter Aquino

Wat doet u, als u een gewonde kat vindt? Er zijn legio mogelijkheden en het aanbod van dierenredders wordt door gekissebis alsmaar groter. Maar overzichtelijker wordt het níet. Probeer maar eens een weg te vinden in de brij aan hulpdiensten, terwijl een onbekende poes in uw schoot ligt te kermen. Wie belt u? Dierenambulance Zuid Holland Zuid, Dierenambulance Rotterdam en Omstreken, Dieren4u, Dierennoodhulp West Nederland of toch Dierenambulance Hoeksche Waard? Vanaf vandaag is er zelfs een zesde optie: Dierenambulance Rotterdam (DAR). Onhandig: bijna alle dierenambulances hebben een eigen noodnummer. Nog onhandiger: het komt regelmatig voor dat verschillende dierenambulances uitrukken voor dezelfde gewonde kat. In een poging alle dierenredders bijeen te brengen, heeft de Dierenbescherming een aantal lokale dierenambulancediensten overgenomen. Maar zij distantiëren zich nu rap van deze landelijk opererende weldoener. Na een ‘huwelijk’ van 2 jaar zijn de vrijwilligers van DAR vanaf vandaag weer zelfstandig actief. Zij knapten af op de zakelijkheid van de ambulancedienst sinds de Dierenbescherming er de scepter zwaait. En zij zijn niet de eersten die zich afsplitsen.

Eigen stichting

Dierenwelzijn staat bij ons nog altijd voorop

Linda Bakker

Bijna twee jaar geleden werd ook stichting Dierentehuis Nieuwe Waterweg in Vlaardingen overgenomen door de Dierenbescherming. De bom barstte al na een half jaar. Twintig vrijwilligers stapten op, omdat zij niet konden leven met het beleid ‘van de hoge heren in Den Haag’, waar het hoofdkantoor van de Dierenbescherming staat. Ze begonnen hun eigen stichting, Dierennoodhulp West Nederland, en rijden tegenwoordig met vier dierenambulances rond in Vlaardingen, Maassluis, Hoek van Holland en Midden Delfland.  ,,We hebben het druk, met werk dat de Dierenbescherming laat liggen”, zegt voorzitter John Stout. Hij kan niet vrijuit spreken over de breuk, door een rechtszaak die de Dierenbescherming aanspande. ,,De verschillen waren te groot om samen door te gaan. Wij zijn allen vrijwilliger met een hart voor dieren en bij de Dierenbescherming werken topmanagers met een topsalaris. Daar konden wij niet mee leven.”  Spijkenisser Raymond Sybes runde een online dierenkrant tot hij vijf jaar geleden signalen ontving over reddingsacties die de Dierenbescherming niet uitvoerde. Nu rijdt hij rond met drie eigen dierenambulances van Dieren4u. ,,In 2016 hebben wij alleen al 1300 vogelritten gereden, dat zijn voornamelijk klussen die de Dierenbescherming niet wilde doen.” Ook Sybes plaatst meer kanttekeningen bij de opstelling van de Dierenbescherming. ,,Wij hebben geen eigen opvangplekken, zij wel – door gemeentes betaald. Maar daar kunnen wij buiten kantoortijden niet terecht; dan zijn alleen dieren welkom die door hun eigen ambulances zijn gered”, vertelt hij. ,,En soms, als wij dieren wel bij hun opvang hebben afgeleverd, verstuurt de Dierenbescherming rekeningen naar baasjes voor ritten die wíj hebben uitgevoerd.”

Reorganisatie

Uiteindelijk maakt het niet uit wie die kat redt, als iemand die kat maar redt

Piet van Berkel

De Dierenbescherming bevestigt dat in het afgelopen jaar een ‘professionaliseringslag’ is gemaakt. ,,We hebben een reorganisatie achter de rug”, zegt woordvoerder Linda Bakker. ,,We willen efficiënter werken.” Zij ontkent echter ‘de verzakelijking’ van de hulpverlening. ,,Dierenwelzijn staat bij ons nog altijd voorop.” Hoewel de zelfstandige dierenambulances in de Dierenbescherming een gemeenschappelijke ‘vijand’ hebben gevonden, is ook de onderlinge concurrentie nog altijd groot. ,,Soms krijg ik een boos telefoontje van een concullega: ‘Je reed door mijn gebied!’. Maar het rijden met dierenambulances is een vrij beroep, er zijn geen eigen gebieden”, zegt Sybes, die met Dieren4u voornamelijk actief is tussen Goeree-Overflakkee en spijkenisse.

Piet van Berkel van Dierenambulance Rotterdam en Omstreken, opgericht na een conflict met DAR, vindt het niet erg dat DAR nu dieren redt in hetzelfde gebied. ,,Uiteindelijk maakt het niet uit wie die kat redt, als iemand die kat maar redt”, zegt hij. ,,Ik geloof écht dat alle vrijwilligers van alle dierenambulances de dieren het belangrijkst vinden.”  Daarbij, zo zegt hij, heeft hij een ‘exclusiever’ wagenpark dan de rest. ,,Wij kunnen dieren ook zuurstof toedienen en onze ambulances zijn ruim genoeg om ook baasjes in op te vangen. Daar zijn andere dierenambulances te krap voor.”

Bron: AD Rotterdams Dagblad: 

Dierenambulance nodig?

Neem dan snel contact op!

Het is gemakkelijk om contact op te nemen met een dierenambulance in jouw regio via het landelijke nummer 0900-0245. Toets simpelweg jouw postcode in nadat je hebt gebeld en je wordt doorverbonden met de dichtstbijzijnde dierenambulance.