9 februari 2018|Informatief|1 min|

De Tweede Kamer steunt een plan van D66 om gemeenten de mogelijkheid te geven om het chippen van katten te verplichten. Door een verplichte chip, die nu al voor honden bestaat, kunnen weggelopen katten sneller bij hun eigenaar worden terugbezorgd en kan je zwerfkatten beter opvangen, vindt D66-Kamerlid De Groot.

Minister Schouten zei in een debat in de Tweede Kamer dat ze eerst met de gemeenten in gesprek wil, om te bekijken wat mogelijk is en wat de belemmeringen zijn.

De coalitiegenoten VVD, CDA en ChristenUnie en ook de Partij voor de Dieren, steunen het idee van de D66’er.

Volgens De Groot zijn er Nederland zo’n 2,6 miljoen huiskatten. Daarvan komen jaarlijks ruim 35.000 weglopers in een asiel terecht. Daarnaast zijn er naar schatting 1 miljoen verwilderde dieren, die veel overlast veroorzaken.

Postcodes

GroenLinks-Kamerlid Grashoff zet vraagtekens bij het plan. “Zwerfkatten zijn niet voor niets zwerfkatten. Ze houden zich niet aan postcodes. Is het daarom niet beter om een landelijke verplichting in te voeren, in plaats van dat aan de gemeenten over te laten? “, wilde hij weten.

Volgens D66 hebben 37 gemeenten, waaronder de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, gevraagd om de mogelijkheid om een chipplicht op te leggen.

Het chippen van een kat kost rond de 30 euro.

Dierenambulance nodig?

Neem dan snel contact op!

Het is gemakkelijk om contact op te nemen met een dierenambulance in jouw regio via het landelijke nummer 0900-0245. Toets simpelweg jouw postcode in nadat je hebt gebeld en je wordt doorverbonden met de dichtstbijzijnde dierenambulance.