8 augustus 2018|In het Nieuws, Informatief|3 min|

Vrijwilligers bij dierenambulances werken zich een slag in de rondte. Ze zijn met te weinig en draaien daarom soms noodgedwongen extreem lange diensten of moeten meldingen van dieren in nood laten liggen omdat er niemand beschikbaar is.

Volgens zowel de Dierenbescherming als de Federatie van Dierenambulances Nederland is het tekort aan vrijwilligers op dierenambulances groot. “De poel met vrijwilligers waar we uit kunnen vissen is veel te klein en het is moeilijk om aan nieuwe vrijwilligers te komen”, zegt Paul Boreel, secretaris van de Federatie van Dierenambulances. Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming ziet ook een tekort. “Mensen worden soms boos als we niet meteen kunnen komen, omdat ze zich niet realiseren dat het vrijwel volledig vrijwilligerswerk is.”

Niemand uitrijden

Peter van Merkel werkt als vrijwilliger bij de dierenambulance in Rotterdam en bij het landelijke meldnummer voor dierenambulances. “Ambulances kunnen soms niet uitrijden omdat ze geen vrijwilligers hebben. Of erger nog: ze nemen de telefoon helemaal niet op, omdat er simpelweg niemand is om dat te doen.”

Ineke Hoek werkt bij de dierenambulance in Goeree-Overflakkee en plaatste vorige week uit nood een oproep op Facebook om vrijwilligers aan te trekken. “We hebben hier een prachtige dierenambulance 24 uur per dag tot onze beschikking, maar als er geen vrijwilligers zijn, heb je er niets aan.”

Ze hoopte dat aanmeldingen van vrijwilligers zouden binnenstromen na de oproep, maar dat gebeurde niet.  “Het valt me wel een beetje tegen. We hebben maar twee serieuze aanmeldingen gehad voor Goeree-Overflakkee. Dat is gewoon balen.”

24 uur per dag werken

Eigenlijk zou de dierenambulance van Ineke er minimaal zeven mensen bij moeten hebben. “We komen nu mensen in de nacht te kort en hebben in het weekend helemaal geen inzet.” Naast haar vrijwilligerswerk, heeft Ineke ook nog een baan in de zorg. “Als ik vrij ben van werk, ga ik meteen door op de dierenambulance.” Ze draait soms diensten van 24 uur door de onderbezetting. “Als ik het niet doe, weet ik dat sommige dieren niet geholpen zullen worden. Dan gaat er een beest dood omdat ik er niet was.”

Ze hoopt dat mensen zich alsnog zullen aanmelden als vrijwilliger. “Werken op de dierenambulance geeft een goed gevoel en je zet je in voor de maatschappij.”

‘Het is idealisme’

Peter werkt al vijfendertig jaar op de dierenambulance in Rotterdam. Zijn motivatie is dezelfde als die van Ineke. “Het is idealisme. Ik hielp ooit een aangereden hond en bracht

hem naar de dierenarts. Drie dagen later zag ik hem weer en herkende hij mij nog. Daar doe je het voor. Als ik hem niet had geholpen, was hij langs de weg blijven liggen.”

Het is niet altijd makkelijk werk. “Soms moet je ook dode dieren opruimen. Niet iedereen kan daartegen, maar het hoort erbij.” Volgens beide vrijwilligers zijn veel mensen toch geschikt voor de dierenambulance. “Zolang je maar van dieren houdt en goed gemotiveerd bent.”

meld je aan bij een dierenambulance, via 0900-0245 toets je postcode in dan kom je uit bij een dierenambulance bij jou in de regio.

Help de dierenambulance een handje helpen en steun de dierenambulance!

 [paytium name=”Dierenambulance” description=”Uw doneer nummer”] [paytium_dropdown label=”Ik doneer een bedrag van” options=”1,00/5,00/10,00/25,00/50,00/100,00/250,00/500,00/1000,00″ options_are_amounts=”true” /] [paytium_total label=”Donatie bedrag” /] [/paytium]

 

Bron: RTL Nieuws

 

Dierenambulance nodig?

Neem dan snel contact op!

Het is gemakkelijk om contact op te nemen met een dierenambulance in jouw regio via het landelijke nummer 0900-0245. Toets simpelweg jouw postcode in nadat je hebt gebeld en je wordt doorverbonden met de dichtstbijzijnde dierenambulance.