18 augustus 2019|Overige|4 min|

De strijd om zwaardere straffen te krijgen voor het achterlaten van dieren in auto’s is wat betreft Leidy Zijlstra nog niet gestreden. In november startte zij een petitie op die ondertekend werd met 51.835 handtekeningen, waarna de petitie aan de Tweede Kamer werd aangeboden. Hier is echter nog weinig uit voortgekomen. Maar Zijlstra geeft niet op: “Ik ga zorgen dat het onder de aandacht blijft.”

Het doorzettingsvermogen van Zijlstra heeft een duidelijke reden. “Het was vorig jaar zomer weer de zoveelste keer dat er in de krant stond dat er een hondje bijna was overleden. Toen dacht ik: hoeveel moeten er nog overlijden voordat er iets gaat veranderen? Toen ben ik eigenlijk de petitie gelijk gaan starten.”

Dat het zo vaak mis gaat met dieren die in de auto moeten wachten, komt door de snelle stijging van de temperatuur in auto’s. Bij een buitentemperatuur van 24 graden, is het in een auto na tien minuten al 34 graden en na een halfuur zelfs 43 graden. Dit blijkt uit informatie op de site van de Dierenambulance. Bij een buitentemperatuur van 27 graden, stijgt de temperatuur in een auto na tien minuten naar 37 graden, en na een halfuur naar 45 graden.

Deze buitentemperaturen zijn dit jaar al een paar keer bereikt. De Dierenambulance plaatste dan ook al in april deze informatie op de website, naast waarschuwingen: “Laat geen kinderen of huisdieren achter in een warme auto.” Piet van Berkel, voorzitter van de dierenambulance in Rotterdam, krijgt elk jaar weer de meldingen. “Er zijn genoeg mensen die deze berichten zien. En dan toch krijg je de volgende dag weer een melding dat er weer ergens een hond in de wagen zit. Dan denk ik echt: waarom? Waarom doe je dit?”

De frustratie zit hem vooral in de maatregelen na een redding. Want die zijn er bijna niet. “Er gebeurt eigenlijk niks”, vertelt Zijlstra. De dieren gaan vrijwel altijd terug naar de eigenaar. “Dat vind ik jammer”, vertelt Van Berkel. “Zo’n beestje moet gelijk in beslag genomen worden en nooit meer terug kunnen naar de eigenaar.” Beluister de reportage hieronder voor meer informatie over de werkwijze rond het redden van dieren, en de maatregelen :

“Het wordt niet als mishandeling gezien”, vertelt Zijlstra. “En dat vind ik een zorgelijke kwestie, want iedere zomer is het weer raak. Het feit dat het ook al een aantal jaren niet in de kamer is besproken, laat ook wel zien dat ze het in de Tweede Kamer niet begrijpen.”

Wel is er volgens Van Berkel een kleine groep mensen die het deels onbewust doen. “Die denken dan: ‘ik zet mijn wagen wel in de schaduw. Dat kan geen kwaad.’ Maar ook in de schaduw kunnen de temperaturen oplopen tot boven de veertig, vijftig graden celcius.” De maatregelen schieten dus volgens hem tekort: “Een proces verbaal uitschrijven, daar worden de mensen niet bewust van.” Ook wil hij benadrukken dat dit bewustzijn niet alleen voor het achterlaten van dieren geldt, ook kinderen belanden regelmatig in dezelfde situatie. “Mensen laten heel makkelijk hun kind achterin het kinderstoeltje en gaan even boodschappen doen. En als er dan een flinke rij staat, dan kan je niet even naar het kind toe. Met alle gevolgen van dien. Dat moet je toch niet willen?”

Dat bewustzijn wil Zijlstra creëren door strengere maatregelen. De petitie hiervoor kreeg veel aandacht, maar tot nu toe is er niks veranderd. “Tot mijn spijt wil Carola Schouten hier eigenlijk niks aan doen”, zegt Zijlstra. “Ze vindt urgentere maatregelen niet nodig. Daarvan valt mijn mond echt open, want hoezo is dat niet nodig?” Van Berkel is niet verbaasd. “Zoiets is dan van de tafel af en daar hoor je niks meer van. Tot aankomende zomer, dan gaat iedereen weer op zijn achterste hoeven staan. Misschien dat er dan wat gedaan wordt, maar ik denk het niet.”

Toch zet Zijlstra hard door, en geeft ze aan niet te willen stoppen tot er iets bereikt is. “Ze gaan me heel vervelend vinden in de mailbox, maar ik blijf wel mailen tot ze met een goed antwoord komen. Eerder laat ik niet los.”

Door Petra Platschorre

Kom je een dier in nood tegen? De dierenambulance is te bereiken via 0900-0245.

Help de dierenambulance een handje helpen en steun de dierenambulance!

Ik doneer een bedrag van:

Bedrag





 

Dierenambulance nodig?

Neem dan snel contact op!

Het is gemakkelijk om contact op te nemen met een dierenambulance in jouw regio via het landelijke nummer 0900-0245. Toets simpelweg jouw postcode in nadat je hebt gebeld en je wordt doorverbonden met de dichtstbijzijnde dierenambulance.