3 december 2023|In het Nieuws, Informatief|4 min|

Dieren in de winter

Brr, wat is het koud. Het vriest dat het kraakt. Er ligt een dik pak bevroren sneeuw en de sloten en vijvers zijn bedekt met ijs. Voor veel dieren is het nu een moeilijke tijd. Want in deze bizarre kou valt het niet mee om warm te blijven. Mensen zijn warmbloedig. Ons lichaam is in de zomer even warm als in de winter. De temperatuur van ons lichaam is ongeveer 37 graden Celsius. Als de temperatuur hoger wordt, bijvoorbeeld 38 of 39 of 40 graden, dan zijn we ziek. We hebben dan koorts. De meeste dieren zijn ook warmbloedig. Vogels, katten, schapen en veel andere dieren hebben een vaste lichaamstemperatuur. Ze moeten warm blijven. Ook als het buiten koud wordt

Veel dieren hebben daarom een lekkere warme wintervacht van stevige lange haren met daar tussen dikke, wollige haren. Tussen deze wollige haren zit veel lucht. Die lucht houdt de warmte vast. Vogels krijgen in de winter meer donsveertjes. Die houden de lucht en dus de warmte ook goed vast. Om goed warm te blijven moeten de dieren ook flink eten. Maar dat is in de winter niet gemakkelijk, want veel voedsel zit onder de sneeuw of in de hardbevroren grond. Bovendien zijn de planten dood, de bomen kaal en de insecten weggekropen. Sommige dieren hebben daarop gerekend. Eekhoorntjes verzamelen in de herfst al eikels en beukenootjes. Die verstoppen ze op verschillende plekjes in het bos. In de winter zoeken ze die plekjes weer op. Vlaamse gaaien doen dat ook. Soms vergeten ze er wel een paar in de winter. Daar komen dan eikeboompjes uit. Sommige dieren eten in de winter andere dingen dan ze gewoon zijn. Konijnen en reeën bijvoorbeeld, knagen bij gebrek aan sappige planten maar aan de bast van bomen. Koolmezen zijn dol op insekten, maar in de winter nemen ze graag genoegen met pinda’s. Er zijn ook dieren die in de winter gaan slapen. Dan hoeven ze ook niet te eten. Deze dieren houden een winterslaap. De egel doet dat ook. In de herfst eet hij extra veel. Daarna zoekt hij een beschut plekje met droge bladeren en gaat dan maandenlang slapen. Dan gebeurt er iets bijzonders. Zijn lichaamstemperatuur wordt lager, zijn hartje gaat langzamer kloppen en hij haalt minder vaak adem. Al die maanden eet hij niet. Hij leeft dan van het extra voedsel van de herfst. Dat heeft voor een vetlaagje gezorgd. In het voorjaar is dat op. De egel is dan heel mager geworden. Kikkers, vissen en insekten zijn niet warmbloedig. Als je ze aanraakt, voelen ze koud aan. Het zijn koudbloedige dieren. Ze hebben geen vaste lichaamstemperatuur. Is het buiten koud, dan zijn de dieren ook koud. Is het buiten warm, dan zijn zij ook warm. In de winter worden ze zo koud, dat ze helemaal verstijven. Als de winter begint, zoeken ze een beschut plekje. Insekten doen dat in spleten en kieren, onder stenen en in de grond. Kikkers en vissen kruipen diep weg in de modder van de sloot.

Pekelpootjes en kapotte voetzooltjes

In de winter heben de voetjes van uw hond en kat het zwaar: Het is koud en dus voelt de hond en kat minder goed waar hij/zij op staat en daarnaast kan ijs vreemd scherp zijn en als extraatje krijgen de voetzooltjes ook nog eens te maken met de funeste effecten van strooizout. Wat kun je daar nou weer aan doen, om ellende te voorkomen ? Allereerst is het belangrijk, dat de voetzooltjes in goede conditie zijn en de nagels niet te lang. Dus nagels (laten) knippen, regelmatig de voetjes controleren, schoonspoelen en zo nodig invetten met een beetje vaseline of levertraanzalf. Duurder hoeft echt niet. Estee Lauder verdient al genoeg….. Daarnaast een beetje “meedenken” met de hond en uitkijken waar de rakker loopt. Desnoods wat vaker aan de riem dan in de zomer, om beschadigingen te voorkomen. En dan ook rekening houden met het feit, dat niet iedere hond tegen dezelfde “stootjes” kan: De ene hond banjert dwars over een schelpenstrand heen en heeft niks en de andere hond trapt één keer op een scherp steentje en heeft meteen een diepe wond in een voetzooltje.

Braken door sneeuw eten

Als jonge honden voor het eerst in hun leven sneeuw zien, dan is het groot feest. Dollen en rondrennen als gekken en happen in die witte vlokken. Soms gaan ze echt sneeuw eten. Dat ziet er komisch uit, maar de maag denkt daar toch anders over. Steenkoude sneeuw irriteert de maagwand heftig en een paar uur later kan een fikse maagwand-ontsteking het gevolg zijn. En dan begint Bello te braken. Als dat erg is, kunt U maar het beste even langs bij u dierenarts. Maar beter is het, om dat braken te voorkomen, door Bello toch maar niet zoveel sneeuw te laten eten. Voorkomen is beter en goedkoper, dan genezen…….

Dierenambulance Nodig 0900-0245

Dierenambulance Nodig 0900-0245

Kale oortjes, brosse nagels

De wat oudere dieren met kaal wordende oren kunnen in de koude wintermaanden last krijgen van te koude oorschelpen.
Een beetje vaseline op de oorranden is de oplossing en het voorkomt onnodige pijn. Hetzelfde geldt overigens voor nagels, die bros worden in de winter. Kort knippen, losse stukjes wegvijlen en vaseline er op smeren.

Help de dierenambulance een handje helpen en steun de dierenambulance!

Ik doneer een bedrag van:

Bedrag





Dierenambulance nodig?

Neem dan snel contact op!

Het is gemakkelijk om contact op te nemen met een dierenambulance in jouw regio via het landelijke nummer 0900-0245. Toets simpelweg jouw postcode in nadat je hebt gebeld en je wordt doorverbonden met de dichtstbijzijnde dierenambulance.