2 februari 2017|Informatief|1 min|

Na de laatste oproep heeft de Dierenambulance Den Helder – Hollands Kroon er gelukkig weer best wat vrijwilligers bijgekregen.

Dat stelt de stichting wel voor een uitdaging, zeker zo in het huilerseizoen. Want een golden retriever opvangen is één ding, een zieke zeehond heelhuids bij de opvang in Pieterburen krijgen een andere. Dus worden de vrijwilligers in hoog tempo opgeleid in wat heet EHBZ: Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren.

Afgelopen weekend zijn hiervoor zes vrijwillige dierenredders geschoold dan wel bijgeschoold en deze maand gaat ook een tweede lichting op cursus in zowel theorie als praktijk, gegeven door de kenners van ‘Pieterburen’ zelf. Woordvoerster Anna Wendt: ,,In de tussentijd hebben we er zoveel mogelijk rekening mee gehouden in de planning: dat er altijd een van de twee berijders weet wat er moet gebeuren.” De vrijwilligers leren onder meer inschatten of een zeehond acute hulp nodig heeft, of dat hij wellicht toch op eigen kracht het zeegat weer kan kiezen. Ook de behandeling van het dier: hoe het water te geven om te voorkomen dat het beest uitdroogt tijdens de autorit – in etappes – naar het Groningse Pieterburen. De zeehond of ander zeezoogdier wordt dan in grote handdoeken of fleecedekens gewikkeld omdat hij anders te glibberig is om op te tillen. Venijnig

En minstens zo belangrijk: de ambulanciers krijgen ook tips om te voorkomen dat je niet gebeten wordt. Wendt: ,,Vergeet niet dat dit roofdieren zijn. Ze hebben echt venijnige tanden. Bij een beet moet je echt linea recta naar het ziekenhuis, al is het maar voor een tetanusinjectie.”

Dierenambulance nodig?

Neem dan snel contact op!

Het is gemakkelijk om contact op te nemen met een dierenambulance in jouw regio via het landelijke nummer 0900-0245. Toets simpelweg jouw postcode in nadat je hebt gebeld en je wordt doorverbonden met de dichtstbijzijnde dierenambulance.