29 januari 2017|Informatief|2 min|

Veilig op weg met Tarzan en Fritzz

Met de hond naar het bos of op vakantie, met de poes naar de dierenarts: het vervoer van dieren in de auto is heel normaal. Maar zijn er eigenlijk regels om met Tarzan of Fritzz veilig op de plaats van bestemming te komen?

Risico

Een huisdier dat los in de auto wordt vervoerd, loopt veel risico bij een aanrijding. De ANWB, en de ADAC, voerde een onderzoek uit naar het vervoer van dieren in de auto. Uit het onderzoek bleek dat het lichaamsgewicht van een dier bij een botsing van 50 km/u ruim 25 keer groter wordt. Bij een hond van 22 kilogram (uiteraard werd een dummie gebruikt) is dat zo’n 550 kilogram.

“Nederland kent geen wet waarin duidelijk wordt aangegeven wat wel en niet verplicht is tijdens het vervoer van dieren in een auto”

Gevaar

Bij een kat van 4 kilogram (ja, ook een dummie) is de impact dus zo’n 100 kilogram. Je kunt wel raden wat de gevaren zijn als een huisdier met zulke krachten door de auto geslingerd wordt. Hetzelfde geldt voor mensen overigens die geen gordel dragen. Een ander gevaar bij het los vervoeren van je geliefde metgezel is dat je huisdier mogelijk bij je op schoot klimt, waardoor je aandacht niet meer bij het verkeer is of je zicht beperkt wordt.

Geen wet, wel aansprakelijk

Nederland kent geen wet waarin duidelijk wordt aangegeven wat wel en niet verplicht is tijdens het vervoer van dieren in een auto. In Duitsland zijn de regels bijvoorbeeld veel strenger. Wel kun je in Nederland aansprakelijk worden gesteld via Artikel 5 uit de Wegenverkeerswet:

Artikel 5: Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.”

Wat kun je doen?

Er zijn diverse autotuigjes, met aan elke kant van het een dier een riem die in de gordelsluiting klikt. Veiliger is een reiskennel die in de bagageruimte van auto’s kan worden gezet, al geeft ook dat geen garanties, je kunt ook een stevig hek plaatsen tussen achterbank en bagageruimte. Dan voorkom je in ieder geval dat de hond door de auto wordt geslingerd bij een botsing.

Kleinere dieren

Voor kleinere dieren zijn er speciale, stevige manden waarin je ze kan vervoeren. De veiligste manier om deze mand te gebruiken is om ze dwars op de rijrichting op de vloer achter de bijrijdersstoel te plaatsen, zo blijkt uit het onderzoek. Zodoende heeft de mand weinig plek om te verschuiven. Bij een botsing komt de klap op de zijkant van de box en het dier terecht, waardoor minder kans is op letsel.

Dierenambulance nodig?

Neem dan snel contact op!

Het is gemakkelijk om contact op te nemen met een dierenambulance in jouw regio via het landelijke nummer 0900-0245. Toets simpelweg jouw postcode in nadat je hebt gebeld en je wordt doorverbonden met de dichtstbijzijnde dierenambulance.